Spisesteder lokalt og i Kyrenia

Ezic restaurant en mars dag

Lave priser på høy kvalitet

Prisnivået på mat og drikke på enkle spisesteder og bedre restauranter er lavt på Nord Kypros.  Kvaliteten er derimot høy, porsjonene generøse og utvalget stort.

Kyrenia/Girne har et stor utvalg av spisesteder fra vanlige til luksuriøse, men det er også et godt utvalg i området rundt Sea Magic Park.  Det er 5 spisesteder i gå avstand, minst 10 restauranter i tillegg ca. kun 5 minutters kjøring unna. Restaurant Waterfall henter og kjører dere hjem igjen som en ekstra service. I vinterhalvåret anbefales det å ringe de små lokale restaurantene først. Da er det begrenset åpningstid flere steder.

I gå avstand:

Poolbaren på anlegget

Poolbar på anlegget

Iskrem, drikkevare, salat, hamburgere, sandwich, omlett og annen lunchmat serveres her på dagtid. Baren åpnet sommer sesongen 2017.

Magic Cafe og Bar

Magic Cafe og bar

Magic Cafe og Bar serverer veldig god type “europeisk vanlig mat” som er lett å like slik som sandwicher, salater, spagetti, blekksprut, omelett, hamburger og biff som serveres med den drikken kundene ønsker. Stedet er populært for beboerne i området, både pga maten, nærheten og at stedet fungerer som et sted en kan bli kjent med andre ferierende. Disse er hovedsakelig Nord Europeere med en hovedtyngden fra Sverige og Norge. Det er en 5 min. rusletur fra leiligheten til Magic Cafe og Bar. En dag i uken er det kareoke- og discokveld med buffet. Det er et populært tilbud for alle aldersgrupper. Bildet er tatt i påsken 2016 under et arrangement med trimløp for den lokale kreftsaken.

Isbil med kuleis, flere ganger pr. dag innom anlegget

Lokal isbil med kuleis kommer daglig.

Lokale Isbiler kommer innom anlegget flere ganger pr. dag i sommersesongen. De selger kuleis eller i større porsjoner til dagens familiedessert. Stor glede for den anleggets barn.

Tunçay’in Yeri

Full Kebab på Tunkayn Yeri

Tunçay’in Yeri ligger rett over hovedveien på den andre siden av Supermarkedet og apoteket. Det er en ca 10 min. gåtur til restauranten. En kan sitte ute i hagen i sommer halvåret, mens meze rettene kommer inn på løpende bånd.  På bildet er det kun forrettene, selve hovedretten kommer inn etterpå. God service, mat av det mer tradisjonelle slaget og kjempestore porsjoner. Kleftico er en kypriotisk spesialitet, som serveres kun på søndager. Da oppsøkes restauranten av mange fra lokalbefolkningen  Ellers er dette en restaurant som er populær både hos turister og fastboende, noe som er et kvalitetstegn i seg selv.

Arafina Restaurant & Beer Garden

Arafina Restaurant & Beer Garden ligger på samme side av veien som Tuncayin Yeri 3-400 meter i retning Esentepe (bort fra Kyrenia) opp første vei som tar av fra hovedveien. Den ligger 150 meter opp i bakken på høyre hånd. Det er et lite familiedrevet sted som besøkende har kommet med positive tilbakemeldinger på.

Turtle Bay Village

Turtle Bay Village er et ferieanlegg som ligger rett bortenfor Sea Magic Park i retning Kyrenia. Der finner en King`s Bar med Kareoke og annen underholdning samt Village Bistro cafe.  En kan gå via stier til og fra stranden på dagtid eller ta med lommelykt.

Cengiz Waterfall Restaurant

Waterfall restaurant utebord

Cengiz Waterfall Restaurant er en etablert restaurant som nyåpnet i nye lokaler i feriebolig anlegget Pine Valley. Den er veldig populær og omgivelsene er fine. ca 5 minutters kjøring i retning Kyrenia/Girne hvor en tar av til venstre og kjører oppover ca 150 meter.  Cengiz har hente- og bringeservice uten betaling, så gi beskjed om at du trenger henting når du bestiller bord på telefonnummer:    +90 5333 8697 512   Se mer på websiden til Cengiz  Waterfall Restaurant. 

Korinium Golf & Beach Resort

Korineum-golf-balcony-lunch-restaurant- utsikt til Middelhavet

Korinium Golf & Beach Resort er et lekkert 5 stjernes hotell med konferanseavdeling, 18 hulls golfbane i internasjonal standard, Spa, Tennisakademi m.m. Det er ca 7 minutters kjøring unna. Det er både lunch og middagsbuffet, eller alacart servering. På Torsdagskvelder i sommer sesongen arrangeres Nord Kypriotisk aften med buffet og folkedans. Balkongen har en fantastisk utsikt over golfbanene, fjellene og Middelhavet og serverer lunch retter i “mektige porsjoner”. Det serveres også frokost og lunchretter frem til kl. 20.00 på strandrestauranten nede ved havet. Se flere bilder og les på blogg her.

Oppe i landsbyen Esentepe

Nærmeste landsby er Esentepe som betyr “på en forblåst topp”. En kjører bort fra Kyrenia/Girne i retning øst og er fremme etter 10 minutter. I landsbyen er det flere spisesteder men Tumba restaurant har en fin uteplass. De serverer blant annet de tradisjonelle mezes og kebab samt mange flere typer retter.

Vi har også spiste deilig omelett, chips og salat til lunch hos Remzi`s tavarena ved moskeen etter en fottur i fjellet. Les om og se bilder fra fotturen her. Her finner en også en restaurant kalt Aygurus Evi som er en lokal familiedrevet og tradisjonell restaurant. I helgene er det levende musikk og på søndager blir kjøtt tilberedt i den tradisjonelle ovnen utenfor. Retten full kebab er populær og enormt stor med 35 retter. Gå gjennom landsbyen og følg skiltene til skole og ved rundkjøringen ligger Aygurus Evi på venstre side.

Utover langs hovedveien

Videre østover utover kystveien ligger det flere restauranter, flere en de vi nevner her.  Under sitter Kjell Erik på Seawise og nyter livet med vakkert turkis hav i bakgrunnen.

Sea Wise Restaurant

Seawise restaurant vakker turkis Middelhav i bakgrunnen

Dette stedet har det vært en del utskiftninger på eiersiden. Fish & chips med ertepuree er en slager, om en har mange engelske kunder. Den de serverte oss sist vi var innom, var veldig god. Ellers vil jeg karakterisere dette som et sted for hverdagsmat, ikke anledninger for feiringer eller festdager.

Stone Castle Restaurant

Stonegarden måltid ute med solnedgang

Stone Castle Restaurant er en favoritt med  nye fine lokaler og med en flott beliggenhet helt nede ved havet. En kjører østover vekk fra Kyrenia/Girne og reisetiden tar ca 7 minutter. Det er et flott sted å nyte et bedre måltid i forbindelse med solnedgang. De serverer internasjonal mat, men også sesongens fiskeretter også en sjarmerende banankake etter bestemors oppskrift. Selve restauranten er en flott steinbygning som ligger helt ned ved havet. I vinterhalvåret er det hyggelig inne med fyr på peisen.

Coconut Karibisk Restaurant

Coconut Carabbean restaurant med deilig lunch rett med Cubanske scampi ris og salat.

Restauranten er ganske liten og veldig populær. Her gjelder det å ringe og booke seg bord. Veldig krydret og god mat, som lages og serveres av et karibisk/belgisk ektepar.

“Spice Garden Indian Restaurant” og “Joya restaurant og bar” ligger noen minutters kjøring videre utover som vi har blitt anbefalt og prøvet ut selv også. I tillegg ligger det mange, mange flere.

Langs hoved veien vestover innover mot Kyrenia

Det ligger noe restauranter ned på Alagadi beach, bla en som serverer god fisk. Følg skiltene.

Elexus 5*hotel

Setmeny Myoga Asiatisk restaurant, Elexus hoteø

På veien innover mot Kyrenia/Girne kommer en til Elexus hotell etter ca 10 minutter. Der er det 3-4 forskjellige bra restauranter, med gode priser for benyttelse av “ikke-beboere” på hotellet.  Bistro24 er åpen 24/7, Myoga asiatisk restaurant, Fiskerestaurant og en Tradisjonell Ocakbasi kullgrill restaurant. De tilbyr også setmeny, hvor en får mange retter, dessert og så mye en kan drikke til maten for ca. 100 -125 TL for alt sammen. Vi har spist det på både Myoga og fiskerestauranten, begge kan anbefales. Vi har preferanse for asiatisk mat og synes Myoga var helt fantastisk mat og vin for summen av 125TL.  Se flere bilder og les på blogg her.

Etter ytterligere  kjøring på hovedveien inn til Kyrenia, begynner det etter Acapulco hotell å bli svært tett med butikker og restauranter.

På toppen av fjellovergangen på veien inntil til Nicosia
Buffavento  tradisjonelle restaurant

Inngangspartiet på Buffavento tradisjonelle restaurant

Restauranten er helt bygget i tre, fra gulv til tak, med store trebjelker og vakkert skårne detaljer. Puter og stoff har tradisjonelle vevde mønster, så stilen på stedet er helt gjennomført Kypriotisk. Om sommeren er det svalt og godt i høyden og en har fin utsikt landemerket “5 Fingers Mountain”. Maten serveres fra det tyrkiske og kypriotiske kjøkkenet med mange kalde og varme mezeretter,  sammen med kjøtt som kebab og kylling. De er kjent for sin kjempestore hjemmelagde brød, som serveres til måltidet. Kleftiko serveres på søndager, husk å bestille bord.

Buffavento hjemmelagde brød

KYRENIA/ GIRNE

Det er et stort utvalg og mange restauranter kunne anbefales. Vi vil anbefale noen svært få og dele av våre erfaring som turister.  Type rullekebab med kefir er sikringskost for de lokale, og kan kjøpes for en veldig billig penge på utallige steder. Innbyggertallet i Kyrenia/Girne er ca 34 000, mens det er listet opp 235 restauranter på Tripadvisor`s restaurantoversikt over byen.

Cratos Premium 5*Hotel

Port cratos med fornøyelsedelen

Cratos Hotel sin fornøyelses del Port Cratos ligger på baksiden ned mot vannet og huser flere restauranter og en populær nattklubb. La Matta er en italiensk restaurant, Golden Cage er en libanesisk restaurant med magedans etc., China Rouge som er en asiatisk restaurant, Jungle, Mey Blue, Mad, La Plage, Ocakbaşı grillkullrestaurant er alle Restaurant eller bar/nattklubber på Port Cratos. Kjøretiden inn er ca 25 minutter. Se flere bilder og les bloggen her.

Kyrenia Gamle havn

Restaurantbord på rad og rekke i Kyrenia Castle og old harbor sett fra Restaurant Carob

Kyrenia Havn er et pittoresk og koselig sted som minner en om tidligere tider. Restaurantene ligger som perler på en snor med kelnere som prøver å få din oppmerksomhet. Det er det eneste stedet på Nord Kypros, som kan minne om den pågåenheten en kan møte i Tyrkia. Restaurant Sandal er en fiske restaurant av god kvalitet, Carob Italiensk restaurant hvor bildet er tatt fra har noen flotte utebord,  “Six brothers” anbefaler noen. Les blogg og se flere bilder fra havnen her.

Ego Bar

Ego bar Kyrenia, i en sjarmerende bygning belligennde rett overnfor havnen

Ego bar ligger få meter opp fra den gamle havnen. En går opp noen historiske gamle trapper og en rullestein gågate til det gamle sjarmerende bygningen den holder til.  Om sommeren er det deilig ute i hagen med DJ eller levende band. Her har jeg fått den beste mojito laget noen gang, utenfor et spansktalende land.

The House, Colony hotel

Inngangspartiet til The House, Colony hotel

The House Loungebar and Restaurant finner du i en lekker lav bygning i kolonistil i sentrum av Kyrenia. Den går for å være en av de bedre restaurantene i området. Bygningen og interiøret er en opplevelse i seg selv. Vi feiret en bursdag der og koste oss veldig 4 personer med forrett og hovedrett, vin kaffe og noe dessert. Regningen kom på ca 1000 Norske kr. Se bilder og mer fra The House sin hjemmeside her

Misty Fish Restaurant, roofterracce Colony Hotel

Takterassen med åpent tak Misty Fish restaurant Colony hotel

Misty Fish Restaurant ligger på takterrassen og er et luftig og deilig alternativ. De har set meny med de tradisjonelle meze forrettene, sjømat forretter, og valg mellom forskjellig type fisk til hovedrett. Da er det ofte stekt Seabass som på norsk heter sjøabbor, eller SeaBream som kan oversettes som sjøbrasme. Dorade som en kan kjøpes i Norge er ikke helt det samme, men noe “i samme gaten”.  Flott utsikt til det opplyste Bellapais klosteret om kvelden og andre opplyste bygninger.  For adresse om mer info på hotellet hjemmeside her

Efendi Restaurant

Barområdet i Efendi Restaurant Kyrenia.

Efendi Bar og Restaurant ligger også i det gamle tyrkiske kvarteret i Kyrenia/Girne. Den ligger som nr. 1 på Tripadvisor sin ranking over alle restaurantene i Kyrenia. Restauranten ligger i et er en gammel restaurert Ottomanske hus, alt du vil se fra gaten er en døråpning. Tiltross for en beskjeden fasade er det litt av en perle, med deilig mat og god service servert inne eller ute i den fantastiske bakhagen. Normalt levende musikk på onsdager og fredager.  Her har vi  7 voksne spist forrett, hovedrett, ost til dessert  med kaffe og drukket 5 flasker prossecco. Herligheten kom på tilsammen ca 1950,- Norske kroner.

Ezic Peanuts

Ezic restaurant en mars dag

Ezic Peanuts har en fantastisk beliggenhet helt nede ved vannet like bak Kyrenia Castle. Et moderne og nytt interiør innendørs og en stor utvendig terrasse helt nede ved havet gjør dette til et populært sted. Legger en til en stor meny med moderne, internasjonal og lokal  mat til veldig rimelige priser, blir dette fort en favoritt. Kjøre tid fra Sea Magic Park er 30 minutter. Klippene i havet og Kyrenia Castle, som kan sees på avstand, er opplyst på kveldstid så da er det stemningsfult.

Pasha Ocakbasi (kullgrill) Roof Terrace restaurant

Stort, mektig og billig måltid på Pasha Hotel Terase Ocakbasi

Grand pasha er en hotel kjede og med et ganske så storslagent inngangsparti til sitt casino. På takterrassen er det en tradisjonell Okacbasi restaurant, dvs med en enorm kullgrill i lokalet hvor kjøttet stekes. Vi bestilte Set menyen der til 75TL og med 25 tl for 3 glass fransk vin itillegg for de som ønsket vin til. Aldri i vårt liv har vi blitt servert mer mat på tilsvarende restauranter. Veldig god kvalitet på maten og svært oppmerksom kelner,til tross for noe beskjedene engelsk kunnskaper.  På andre halvdel av takterassen er det en veldig populær og stilig bar. Mange yngre og voksne med ungt sinn, finner en der. Les mer og se flere bilder på hotellets hjemmeside. 

Avanti Patisserie

Kakedisken på avanti Konditori

Dette er stedet å gå når en ønsker litt normalt Europeisk cafeliv igjen. Avanti Patisserie & Brasserie ligger i rundkjøringen akkurat i det en kommer inn til Kyrenia. Innredningen er veldig moderne med fargerike stoffmønstre på stoler o.l. Vi har vært der for bubbletea, milkshakes,  lunsj og middag. Og selvsagt for en god kopp te og muffins. På menyen i tillegg til kaker finner du omeletter, pannekaker, quesadillas, klubbsmørbrød, mini hamburgere, flere typer pasta samt noen vegetar varianter. Dette er et moderne, lekkert men også svært koselig sted som anbefales på det sterkeste.

Bellapais landsby

ligger 13 minutters kjøring opp ifra Kyrenia Harbor. Stedet er et “must” å se når en er på Nord Kypros. Sightseeingen kan kombineres med å innta et deilig måltid. Det er mange restauranter i Bellapais, her er våre favoritter.

Kybele Restaurant

Frisk limonade på Kybele restaurant som ligger i klosterhagen på Bellapais

Kybele Restaurant er en favoritt pga av den fantastiske beliggenheten. En kan enten se på utsikten nedover mot Kyrenia by og havet eller på kveldstid se på den opplyste Bellapais Abby. En sitter bokstavelig talt i Klosterhagen til dette flotte klosteret, med en over tusen år lang historie. Påskeaften har vi spist her og sett fullmånen lyse ned på klosteret. Det skaper en helt magisk stemning.

Bellapais Gardens Restaurant

Bellapais Gardens

Bellapais Gardens er et boutique hotell beliggende rett nedenfor klosteret. Restauranten går for å være en av Nord Kypros beste. Om vinteren sitter en inne i det koselige hovedbygningen, mens en sitter rundt svømmebassenget ellers. Etter mange strålende anbefalinger var vi her i påskehelgen 2017. Da møtte vi presidentene på Nord Kypros i samtale med FN`meklingsmann i fredssamtalene Espen Barth-Eide. Vi  spurte pent og fikk lov å ta et bilde av oss sammen med presidenten og Barth-Eide. Det var stor stas!! Vi heier på dere begge poengterte vi. Dessverre gikk ikke forhandlingene helt i mål. Men så lang som de kom vedrørende konfliktområdene som denne gangen, er lenger en noen gang. På Nord Kypros er det kort mellom vanlige folk og politiske begivenheter som verden følger med på.  Se på serverings stedets webside her.