Sightseeing

Bellapais kloster i fullmånelys

SIGHTSEEING

Tripadvisor kommer St. Hillarion Castel, Bellapais, Kyrenia gamle havn og Kyrenia Castel på de 4 øverste plassene. Alle ligger i nærheten av hverandre ved Kyrenia/Girne by. St. Hillarion Castle er den av 3 ridderslott som er lettest tilgjengelig for en liten utflukt, tiltross for at den ligger 732 meter over havet.

Bellapais landsby og kloster

Bellapais med vårblomster
Bellapais Monastery
og Abbey (kloster og katedral) ligger i en liten landsby 10 minutters kjøring opp i fjellsiden ovenfor Kyrenia/Girne. Det er et helt spesielt sted som anbefales både på dag og på kveldstid. Landsbybeboerne var kjent for å være de lateste på hele Kypros. Satt en seg under et spesielt morbærtre kalt “Latskapstreet” ble en helt “smittet”. Latskapen var så stor i Bellapais ble det sagt at folk levde så lenge at selv kirkegårds graveren ble arbeidsledig.  Kjøretiden er ca 30 minutter helt fra Sea Magic Park. Se flere bilder og les mer her. 

Kyrenia gamle havn

Kyrenia gamle havn

Kyrenia gamle havn er en av Middelhavets best bevarte og mest pittoreske havner. Utrolig hyggelig på dagtid og med en fantastisk stemning på kvelden. Kommer en med bil er det 30 minutters kjøretid og en kan parkere på den store parkeringsplassen ,som ligger ved siden av den gamle Muslimske park/gravplassen rett bak havneområdet. Bussen stopper også det samme stedet. Se flere bilder og les mer her.

Kyrenia Castle

Kyrenia-castle-sett-fra-sjøen

Kyrenia Castel ligger i enden av Kyrenia havn. Borgen er av gammel opprinnelse og har beskyttet byen opp igjennom tiden. Mest kjent er den for giftemålet som Kong Rikhard Løvehjerte inngikk i 1191 her, på sitt korstog til Jerusalem. Borgen inneholder et museum hvor bla. et skipsvrak med opprinnelse fra Alexander den stores tid er utstilt. Om kvelden er borgen opplyst og ser helt magisk ut. Se flere bilder og les mer her.

Ridderborger

Kypros har en lang historie og har vært invadert av utallige folkegrupper opp igjennom tiden. Dette har ført til at det har blitt bygget flere festninger som beskyttelse. Dagsturer til de 3 forskjellige festningene  Kantara Castle, Buffavento Castle, St. Hillarion Castle er populært. En må belage seg på at en ikke kan kjøre helt frem og at siste del av transport etappen blir til fots. Ta høyde for dette i forhold til hvilken årstid det er, iforhold til å ha med nok drikkevarer og hvordan dere takler varmen.

St. Hilarion Castle ved Kyrenia

St.Hilarion-castle- blue-sky

St. Hilarion Castle sies å være det slottet som inspirerte Walt Disney under den kreative prosessen av dronningens slott i filmen om “Snøhvit”.  fjellsiden  Kyrenia/Girne.  En kan kjøre helt frem til slottets billettkontor. Der er det også en cafe for forfriskninger. Selv i den varme sesongen går det fint å dra hit. Det ligger så høyt at det er noe svalere. Husk vann, solkrem og dekk helst til hodet. Det er trapper og opp til selve slottet så det er lurt med godt skotøy. I sommer sesongen selges det limonade også på innsiden av slottet.  Se flere bilder og les mer her.

Kantara Castle

Kantara-festning-utsikt

Kantara er den østligste av de tre Middelalder festningene på øya Kypros. I dag ligger Kantara Castle i ruiner, øst i Besparmakfjellene ved den lille landsbyen Kantara. En kan kjøre helt frem og kun gå den siste biten opp til selve festningen. Det er en stor rasteplass med lekeplass og barbeque område like før en kommer frem til festningen. Det er et populært turmål.  Billettprisen for inngang er 7 TL pr. person pr. desember 2017. Det tilsvarer ca. 16-18 Nok. Se flere bilder og les mer her.

Buffavento Castle

Buffavento castle utsikt

Buffavento Castle ligger på en høyde hele 960 meter over havet, hvor de bratte fjellskrenter rundt gjør festningen utilgjengelig fra vest, øst og nord.  En kan kjøre frem til en parkering rett nedenfor festningen.  Selve gåturen starter på 745 meters h.o.h. Deretter går en en drøy kilometer oppover med en stigning på 166 meter. Det tar ca. 1/2 time. Underveis og fra toppen er det en fantastisk utsikt over Mesaoria sletten og Nicosia på den ene siden og kysten på nordsiden av øya på den andre side. Se flere bilder og les mer her. 

Antifonitis bysantinske kirke med frescoer

Antifonitis Bysantiske kirke ved Esentepe, Nord Kypros.

Oven for Esentepe vår nærmeste lille landsby, ligger Antifonitis Bysantiske kirke. Kjøretid er ca 25 minutter. Det er bare å følge skiltene og kjøre helt til en kommer frem. Det koster 7 TL for billett, og det er vannklosetter, salg av vann på billettkontoret.  Se flere bilder og les mer her. 

Karpaz halvøyen

Det er så vakkert og uberørt der, at en nesten ikke kan tro det er mulig ved Middelhavet idag. Karpaz halvøya er den tynne delen av øya Kypros som ligger helt ut mot øst. Lav befolkning og fritt for industri, er regionen en av de minst forurensede i Middelhavet. Området har et særdeles unikt biologisk mangfold. Det spesielle er i tillegg et antall Gresk-Kypriotere som ikke flyktet under den Tyrkiske intervensjonen i 1974 og fremdeles bor i området. En ser det på cafe og navneskilt.

Golden beach

Golden Beach, Karpaz, Nord Kypros

Det tar ca. 1 time og 30-45 minutter å kjøre til Golden Beach fra leiligheten. Det er det verdt. Aldri har jeg badet i så klart og turkis vann som på denne stranden. Det er ikke bare pga. den økonomiske boikotten som gjør at en sammenlikner Nord Kypros med Cuba. Når en bader på Golden Beach så kan det virke som en er på en karibisk øy. Det ligger 2-3 taverna`r  i området og et par inne i nasjonalparken. Vi har vært her både i desember, se flere bilder og les mer her, og i slutten av september, se flere bilder og les mer her.  Begge gangene var helt spesielle og flotte naturopplevelser.

Villeslene

Monica O. Oseberg mater villesel

I Karpaz nasjonal park bor det en frittgående stamme med villesler. De er etterkommere av esler som ble brukt som husdyr. De elsker gulrøtter så det lønner seg å ta med før en kjører utover, kjøpe i landsbyen Dipkarpaz eller en kan kjøpe når en kommer frem til klosteret.

Apostelos Andreas Monastery

Apostolos Andreas Monestery, Kjell Erik Oseberg, FeriehusMiddelhave

Langt ute på “Kypros sin ende” ligger denne flott pyntede kirken. Stedet er mest kjent for sitt kloster bygget over en hellig og helbredende kilde. Pilegrimer har valfartet hit i hundrevis av år. En kan kjøpe plastkanner til det hellige vannet, frukt, limonade, krims-krams-suvenirer og sist men ikke minst gulrøtter til eslene i bodene på utsiden av bygningen. Se flere bilder og les mer her.  

Cape Andreas, Kypros mest østlige punkt.

Ytterste østlige tupp av Kypros på Karpaz halvøyen.

Det er 4,6 kilometer mellom Apostel Andreas Klosteret og Cape Andreas, som enden på den tynne utstikkeren nordøstover på øya Kypros. Den tynne delen blir også på folkemunne kalt “stekepanne håndtaket”. Pga en humpete vei kjørte vi veldig sakte, men det gikk helt greit. gulrøtter var greit å ha for å slippe forbi noe svært sta esler.  Se flere bilder og les mer her.  

Salamis antikke ruinby ved Famagusta

Salamis antikke ruinby - gymnasiet

Salamis er en gammel gresk by fra antikken grunnlagt som et resultat av en kongesønn som ikke kunde vende hjem etter den Trojanske krigen. Byen nevnes også i Det nye Testamente i Apostlenes gjerninger som det første stedet Apostelen Paulus dro til når han startet sin misjonsreise. Salamis er idag et stort område med noe restaurerte ruiner, mens mye er ennå ikke gravet frem. Det er et fantastisk sted med greske søyler, amfiteater, tidligere romersk bad. I de varmeste månedene kan det bli varmt å oppholde seg her for lenge, men det er en hyggelig taverna og flott strand ved inngangen til museumsområde. Kjøretid er en snau time. Les mer og se flere bilder her. 

Famagusta

Lala Pasha Mustafa Moskee i Famagusta sett igjennom en bue fra boligen til den franske kongefamilien Lusignan

Famagusta har en gammel bydel som oppleves som et utendørs museum. Innen for den gamle bymuren skal det i sin tid ha vært ca 300 kirker noe en ser spor av på “hvert gatehjørne”. I tillegg til en storslått bymur med Othello Tower finner en Lala Mustafa Pasha-moskeen opprinnelig kjent som Saint Nicholas-katedralen, som er den største middelalderbygning på Kypros. En kan se den avstengte “spøkelsebyen” Varosha” fra den fin strand på forsiden av det tyrkisk kontrollerte område.  Den nye delen av Famagusta hvor det store Near East University og campusen ligger, har mange butikker, senter, cafe`r og bærer prega av en høy andel unge beboere. Kjøretid fra leiligheten til gamlebyen i Famagusta er ca 1 time. 

Vestkysten

Nord Kypros` vestkyst består av den frodige Morphou bukten  med byen Güzelyürt, severdighetene Vouni og Soli, herlige fiskerestauranter og flotte strender. Området er fruktbart og kjent for sine appelsiner, jordbær og andre jordbruksprodukter. De to hoved severdighetene der er Soli og Vuoni.

Soli, antikke ruinby med mosaikk bilder

Svanemosaikk Soli, vestkysten

Den antikke byen Soli kan dateres tilbake til det 11. århundre f.Kr. Det ble sannsynligvis etablert her på grunn av en god vannforsyning, fruktbar jord, en overflod av kobber forekomster og en beskyttet havn.  Øya Kypros har sitt navn nettopp fra grunnstoffet kobber, cuprum, som ga sotre rikdommer til øya i antikke. En kan også se det høye innholdet av kobber i jorden iform av rødfargen. Les mer og se flere bilder her. 

Vuoni antikke palass ruiner

Vuoni -Utsikten sørover til Gresk-kypriotiske siden.

En liten kjøretur fra Soli, kommer en til  Vouni antikke palass.  Det var et stort palass med mer en 70 rom og skal ha blitt bygget oppe på det høye og flate platået av Perserne. Stedet dateres til bake til 400 år f. kr. Hensikten var å holde øyne med Soli, som var alliert med Grekerne. Det en vet er at bygget brant i 380 f.kr. og ble aldri bygget opp igjen. Men en fantastisk beliggenhet er det vel verdt turen opp,for å se på utsikten både over Morphubukten, og se over til sør til den Gresk-Kypriotiske siden og Trodoos fjellene.   Les mer her og se flere bilder her. 

Hovedstaden Nicosia – Lefkosia

Büyük Han- greatinn Nicosia

Hovedstaden Nicosia ligger inne på Mesaoria sletten, ganske så midt på den tykkeste delen av øya. I juli-august kan det av den grunnen være ekstremt varmt der. Det artigste for turister er å besøke Büyük Han som betyr “the great inn” fra tidligere tid. Ungdommen liker godt å gå igjennom grensen,  som går igjennom verdens siste delte hovedstad, og over til den gresk-kypriotiske siden. Husk pass!
Eller så ser en fremdeles sandsekker med piggtråd på og hvor stort forfall, som utvikler seg igjennom 40++ år. Det er et synlig bevis for hva internasjonal handelsboikott gjør med et mikroland.   Det er en 3 timers rute en kan gå igjennom Nicosia som heter The blue line. En følger en blåmalt linje malt på gaten og som funger som en turistguide. Oppsøk turisbyrået for kart. Det ligger ved Kyrenia porten som er en del av den gamle bymuren dvs. Kyrenia Gate. 


Translate

Været på Nord Kypros

Følg oss på Facebook

Compare

nationalcprassociation.com